Затримка траншу від МВФ: чого чекати?

Затримка траншу від МВФ: чого чекати?

Згідно проведеного аналізу, стабільність курсу національної валюти, та, відповідно, рівень цін на більшість видів товарів та послуг, залежатиме від фінансування Міжнародним валютним фондом, а також від отримання урядом валютних позик на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Враховуючи затримки при виконанні умов для отримання п’ятого траншу МВФ у обсязі 1,9 млрд. доларів, фактичне надання коштів може бути відкладене до кінця 2017 або навіть початку 2018 року.

Одним з індикаторів запасу надійності курсу національної валюти є обсяг золотовалютних резервів. Станом на 01 вересня їх обсяг складає біля 18 млрд. доларів, що є максимальним показником з часів Революції Гідності. Останній раз обсяг ЗВР перевищував вказаний показник на початку 2014 року. З початку року обсяг золотовалютних резервів збільшився на 16%, зокрема – на протязі серпня  – на 1,3% або на 240 млн. доларів.

Як відомо, у березні 2015 року МВФ затвердив програму кредитування економіки України терміном чотири роки на загальну суму 17,5 млрд. доларів. На даний час отримано близько 8,7 млрд. доларів від загального запланованого обсягу.

З переліку невиконаних вимог можна назвати земельну реформу, проведення змін у системі пенсійного забезпечення та антикорупційні заходи.

При цьому, слід враховувати терміни погашення наявної заборгованості по вже отриманим позикам. На протязі попередніх двох років виплат по кредитам МВФ не здійснювалось. Початок процесу погашення заборгованості призначено на серпень 2017 року, а найбільша частина боргу повинна бути виплачена протягом 2018 року, при цьому переважна частина загальної суми буде перерахована протягом першого півріччя.

 

admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *